Jeśli nie chcemy, aby nasze drzewa owocowe nadmiernie się rozrosły, trzeba je regularnie przycinać. Najlepiej będzie robić to każdego roku – wczesną wiosną lub jesienią, gdy szykują się do snu zimowego. Bardzo ważne jest odpowiednie cięcie gałęzi, co przełoży się na obfite plonowanie. Na uwadze trzeba mieć nie tylko właściwą technikę, ale i wymagania danego gatunku drzewa. W przeciwnym razie możemy wyrządzić mu więcej złego niż dobrego.
Przed pierwszym cięciem
Zanim przystąpimy do cięcia gałęzi swoich drew owocowych, trzeba wiedzieć, jak to zrobić – mając na uwadze rodzaj, gatunek, kształt korony drzewa. Kolejną kwestią jest używanie do tego właściwego sprzętu. Konieczne będzie wyposażenie się w specjalne narzędzia takie jak sekatory, pilarki, piły – spalinowa i lisi ogon, tradycyjne i elektryczne nożyce do gałęzi, rozdrabniacz do gałęzi. W przypadku najgrubszych kanarów warto posłużyć się piłą elektryczną lub spalinową. Z kolei do tych cieńszych wystarczyć powinna ręczna piła typu lisi ogon. Z drobnymi gałązkami bez problemu poradzimy sobie za pomocą poręcznego sekatora. Niezwykle istotne jest to, aby wszystkie narzędzia służące od przycinania były ostre. Najlepiej będzie je najpierw naostrzyć, przez co powstające ranki na gałęziach będą mniejsze i gładsze, co przełoży się na ich szybsze gojenie. Nie powinno się pozostawiać niezabezpieczonych ran po usunięciu konaru czy gałęzi. Należy niezwłocznie zamalować miejsca cięcia specjalistycznym środkiem. Można też posmarować ranki maścią ogrodniczą lub sięgnąć po farbę emulsyjną, która zawiera substancje o działaniu grzybobójczym. Dlaczego jest to takie istotne? Jeśli zaniedbamy tę kwestię, w niedługim czasie powstaną ubytki wgłębne, czyli dziuple.
Jak i kiedy przycinać drzewa owocowe?
Technika cięcia gałęzi to jedno, ale znaczenie ma to, kiedy będziemy to robić. Cięcia pielęgnacyjne powinny być przeprowadzane wczesną wiosną. Dotyczy to zdecydowanej większości drzew. Optymalnym momentem jest wypuszczenie pączków. Okres wegetacyjny również będzie sprzyjającym czasem na wykonanie tego typu zabiegów. Przycinanie gałęzi może mieć miejsce aż do sierpnia, ale jesienią czeka nas więcej pracy ze względu na wiele liści znajdujących się na gałęziach. Nie ma tego problemu w wiosną, kiedy drewno dopiero budzi się do życia i ma jeszcze nagie gałęzie. Przykładowo jabłonie, grusze i śliwy zaleca się przycinać pod koniec lutego, a brzoskwinie i nektaryny po pojawieniu się pąków. Z kolei gałęzie wiśni, czereśni i moreli powinno się przycinać dopiero po zebraniu owoców. Usuwać należy pędy rosnące u dołu, dookoła korony i krzyżujące się, pozbywając się zbędnych przyrostów i przerzedzając nadmiernie zagęszczone obszary.