Sposoby parzenia kawy – wybierz swój ulubiony!

Większość z was zapewne niemal każdy dzień zaczyna od kawy, dla wielu jest to nieodłączny element codziennej rutyny. Budząc się rano myślicie o kawie, którą wypijecie w pracy? Technik parzenia kawy jest bardzo dużo, postanowiliśmy przybliżyć wam kilka podstawowych sposobów parzenia tego magicznego napoju, które pomogą wam odpowiedzieć na pytanie: jak parzyć kawę? Kawa to nie tylko cappucciono, latte, espresso lub kawa po turecku.

Dripper chemex – powrót klasyki!

Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się dripper do kawy, jest to ceramiczny filtr, za pomocą którego możemy zaparzyć bardzo aromatyczną kawę oraz zachować wszystkie jej właściwości. Nie mylcie drippera z ekspresem przelewowym, nie daje on takiej kontroli nad procesem parzenia jak dripper. W tej metodzie bardzo ważny jest stopień zmielenia kawy, musi przypominać piasek.

Przygotowanie kawy w dripperze wygląda następująco:

  • dipper stawiamy na stole
  • papierowy filtr wkładamy do naczynia
  • wyparzamy filtr zalewając go gorącą wodą (pozbywamy się papierowego posmaku)
  • wsypujemy odpowiednią ilość kawy
  • przykrywamy dipper i odstawiamy go na kilka minut

Najpopularniejszy dripper zaprojektowała firma chemex, kawa przygotowana w naczyniu tej firmy cieszy się uznaniem od 1950 roku.

chemex_filtr

Kawa po turecku

Jest to kolejna popularna metoda parzenia kawy – wielu z was myśli, że kawa po turecku to tylko dwie łyżki zmielonej kawy zalanej wrzącą wodą. Nic bardziej mylnego! Każdy kto chce napić się kawy w bliskowschodnim stylu musi zaopatrzyć się w tygielek do kawy. Pamiętajcie o bardzo ważnej rzeczy, kawy parzonej tą metodą nie można zagotować!

tygielek

Kawa po włosku

Podstawą parzenia włoskiej kawy jest kawiarka. Są to małe ciśnieniowe czajniki do kawy, które zyskały popularność we włoszech na początku lat 30. Parzenie kawy w kawiarce nie jest takie trudne jak się wydaje na pierwszy rzut oka.

  • Do dolnego zbiorniczka wlewamy zimna wodę, musimy pamietąć o tym, żeby nie zakrywać zaworu bezpieczeństwa (w tym niepozornym dzbanku do kawy jest bardzo duże ciśnienie).
  • Następnie dodajemy kawę, tak naprawde robimy to według swojego gusty. Jeśli lubicie mocną kawę wypełnijcie cały zbiornik, żeby uzyskać słabszą kawę wsypcie jej do połowy zbiornika.
  • Zbiorniczek z kawą należy włożyć do dolnej części kawiarki. Pamiętajcie, żeby dokładnie oczyścić brzegi, zapobiegnie to nadmiernemu zużywaniu się uszczelki!
  • Kawiarkę stawiamy na średnim palniku, pamiętajcie, żeby ogień z kuchenki dotykał tylko spodu dzbanka a nie boków.
  • Parzenie kawy po włosku nie powinno trwać dłużej niż 5 minut. W momencie kiedy usłyszycie “bulgotanie” będziecie wiedzieli, że kawa jest gotowa.

kawiarka

Szukając odpowiedniej kawiarki, drippera lub klasycznego ekspresu zajrzyjcie tutaj: http://www.okazje.info.pl/sprzet-agd/parzenie-kawy-i-herbaty/ Znajdziecie tutaj sprzęt, który pozowli wam przygotować każdą kawę jaka tylko wam się wymarzy!

Metoda french press

French press to tak naprawde prosty dzbanek do parzenia kawy. Został wymyślony we Francji na początku XX wieku, jednak najbardziej popularny jest w Wielkiej Brytanii i Danii. Konstrukcja takiego dzbanka zawiera tylko dwa elementy:

  • metalowy lub szklany cylinder
  • tłok na którego końcu znajduję się sitko przylegające do ścianek cylindra

Sposób parzenia kawy w metodzie french press jest wręcz banalny. Ważne są dwie rzeczy:

  • Proporcje: na litr wody wsypujemy 60g kawy
  • Poziom zmielenia kawy – zbyt drobne zmielenie kawy sprawi, że przejdzie ona przez sitko(wpływa to na smak kawy).

Odpowiednio zmieloną kawę wsypujemy do dzbanka, zalewamy gorącą wodą tak, żeby przykryła całą kawę. Potem odstawiamy na 30 sekund i mieszamy, następnie należy wlać resztę wody i ponownie zamieszać, teraz wystarczy przykryć dzbanek i odstawić na 4 minuty. Przed przelaniem kawy do filiżanek trzeba przycisnąć tłoczek do samego dna.

french

Sposoby parzenia kawy to z pewnością temat rzeka i można by o nich jeszcze bardzo dużo napisać. Mamy nadzieję, że przybliżyliśmy choć odrobinę ten temat. Opcji jest naprawdę wiele – jeśli nie lubicie klasycznej sypanej kawy z mlekiem, możecie spróbować kawy z dippera lub po turecku. Nie musicie od razu inwestować w sprzęt do parzenia, pójdźcie do kawiarni i popróbujcie! Gwarantujemy Wam, że każdy znajdzie coś dla siebie!