Co przygotować na szybki i tani obiad? Przepisy

Dobry, prosty obiad to absolutnie nic trudnego! Świetnym rozwiązaniem, gdy chcemy na prędko przygotować posiłek jest postawienie na dania jednogarnkowe. Zamiast więc zastanawiać się, co przygotować na obiad, skorzystaj z naszych przepisów i znajdź coś dla siebie. Dania jednogarnkowe to naprawdę szybki i tani obiad, który zrobimy używając tego, co np. zostało nam w lodówce. Dodatkowo jedzenie jest pyszne, zdrowe i naprawdę bardzo proste. Jeden garnek to także mniejsze zużycie prądu czy wody, a także ogromna wygoda! Sprawdź nasze ciekawe przepisy na szybki i tani obiad!

Ciekawe danie prosto z Francji

Ratatouille na nowo zyskało swoją popularność dzięki bajce Disneya o tej samej nazwie. To znakomity pomysł na dobry i tani obiad. Jest prosty w przygotowaniu, a dodatkowo bardzo smaczny. Wszystko, co potrzebujesz do przygotowania tego wegetariańskiego (potrawa nie posiada mięsa) gulaszu to:

  • Jeden duży bakłażan
  • Zielona papryka
  • Dwie czerwone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże pomidory
  • 2 duże cukinie
  • Oliwa z oliwek
  • Tymianek
  • 3 duże cebule
  • Liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz pieprz

Wszystkie warzywa, poza pomidorami, możemy przygotować na dwa sposoby – krojąc je w kostkę lub plastry. Jeśli wybierzemy drugą opcję sprawimy, że nasz gulasz będzie prezentować się znacznie ciekawiej. Przygotowane w ten sposób warzywa włóż do brytfanny i skropl oliwą z oliwek. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 190 st. i piecz przez ok. 30-40 minut.

co przygotować na obiad

Przełóż warzywa do garnka – możesz ułożyć je jeden przy drugim. Dodaj przyprawy – tymianek, liście, lekko posól i popieprz. Na wierzch wrzuć pokrojone w kostkę pomidory oraz dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj całość do momentu, aż sos nie zacznie gęstnieć. Możesz także ułożyć pomidory w brytfance i zapiec wraz z czosnkiem w piekarniku przez kolejne ok. 20 minut.

Dobry i prosty obiad bez mięsa

Szukając pomysłu na szybki i tani obiad, warto zerknąć też na ten przepis. To naprawdę smaczne dyniowe chili także w wersji pozbawionej mięsa. Będzie więc idealne dla wegan. Całość przygotowuje się w jednym garnku, a dodatkowo porcja jest bardzo mało kaloryczna. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy:

  • Jedną średniej wielkości dynię
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • Dużą paprykę, np. czerwoną
  • Dwie papryczki chili
  • Imbir – może być świeży lub mielony
  • Łyżeczka curry
  • Olej lub oliwa z oliwek
  • Bulion warzywny

proste i tanie przepisy na obiad

Ten szybki i tani przepis na obiad będzie strzałem w 10. także wtedy, gdy mają wpaść do nas goście. Jest po prostu przepyszny i naprawdę sprawdzony. Ugotuj soczewicę i odsącz. Ważne jest, aby była lekko półtwarda. Posiekaj cebulę i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy lekko się zarumieni, dodaj imbir oraz curry i czosnek. Podduś całość. Dynię pokrój w kostkę i dodaj do warzyw. Zalej potrawę 3 szklankami bulionu warzywnego. Gotuj wszystko razem przez ok. 15 minut, czyli do momentu, gdy dynia zacznie się robić miękka. Pokrój w paski paprykę i dorzuć do garnka wraz z soczewicą. Dosyp imbir, paprykę ostrą, pieprz i odrobinę soli.  Potrawa znakomicie smakuje z ryżem, kaszą albo po prostu sama!