Jak podawać wina na urodzinach?

Urodziny dorosłego są zazwyczaj świętowane  z obecnością alkoholu. Niekoniecznie jednak są to od razu mocne trunki jak whisky czy wódka. Najczęściej i najbardziej elegancko podaje się z takiej okazji wino. Jeśli decydujemy się na ten trunek musimy znać kilka podstawowych zasad rządzących podawaniem wina.Przede wszystkim należy pamiętać, że wina nie podajemy do zup i potraw marynowanych, a gdy nalewamy je z butelki, stajemy zawsze z prawej strony obsługiwanej osoby, a przy nalewaniu nie dotykamy szyjką kieliszka. Istotna jest również wysokość, z jakiej nalewane jest wino do kieliszka. Białe wino nalewamy z wysokości 5 cm, a czerwone tylko 1 cm. Jeśli mamy do czynienia z winem musującym potocznie nazywanym u nas szampanem, nalewamy je z wysokości 10 cm. Z kolei jeśli do wyboru są różne roczniki wina, zawsze zaczynamy poczęstunek od wina najmłodszego, kończąc na najstarszym.

podawanie wina

okazje.info.pl

Wino można podawać do głównego dania obiadowego. Musimy wówczas kierować się kilkoma zasadami. Przede wszystkim do potraw takich, jak ciemne mięso, potrawy ciężkostrawne, tłuste sery, grzyby podajemy wino czerwone wytrawne lub półwytrawne. Wino białe wytrawne pasuje natomiast do ryb, drobiu, jaj i makaronów. Oprócz rodzaju wina ważna jest również temperatura jego podawania, ponieważ to od niej zależy smak trunku. Wina szlachetne ze względu na swój wiek podaje się w temperaturze 18 stopni Celsjusza, wina czerwone, z serii wytrawnych – od 16 do 18 stopni Celsjusza, wina białe i różowe – od 8 do 10 stopni. Jeśli przewidujemy tylko deser czyli poczęstunek słodki, podajemy do niego wina deserowe – delikatne i słodkie, podawane w temperaturze między 12 a 16 stopni Celsjusza.