Dodatki do żywności – skąd litera E w ich nazwach?

Substancje dodatkowe do żywności, jak barwniki, substancje konserwujące, słodzące czy zagęszczające oraz przeciwutleniacze, oznakowane są popularnie wszystkim znanym symbolem E. Skąd jednak się ten symbol wziął i co oznacza? Otóż E pochodzi od nazwy Europa. Natomiast liczba towarzysząca literze E w nazwie dodatku jest zgodna z międzynarodowym systemem numerycznym – INS. Taka koncepcja ma ułatwić wymianę towarową między poszczególnymi krajami, uporządkować nazewnictwo substancji dodatkowych stosowanych w przemyśle spożywczym oraz ułatwić ich rozpoznawanie niezależnie od kraju oraz alfabetu w nim używanego.

iclipart.com

iclipart.com

Zatem producenci umieszczając na opakowaniu produktu oznaczenie E deklarują, że substancje dodane do żywności zostały użyte w dopuszczanych ilościach i pochodzą z listy dodatków zatwierdzonej przez UE. Ponadto w ten sposób producent potwierdza, że są one zgodne z obecnym toksykologicznym stanem wiedzy i przy ich właściwym stosowaniu nie są szkodliwe dla zdrowia. Zatem lista dodatków oznaczonych symbolem E to nie żaden spisek producentów, a legalna, zatwierdzona lista dodatków do żywności, które można legalnie stosować.