Dlaczego warto zażywać tran?

Zapewne większość z nas pamięta z dzieciństwa koszmar wszystkich maluchów czyli płynny tran o nieprzyjaznym smaku, którym męczyły nas mamy i babcie, zapewniając, że to bardzo zdrowe. Po latach już jako świadomi dorośli dobrze wiemy jednak, że miały rację. Na szczęście zmieniło się jedno – tran nie jest już obrzydliwym w smaku płynem, a można go kupić w postaci smakowego syropu lub łatwych do połknięcia kapsułek.

www.pndfutura.pl

www.pndfutura.pl

Tran to olej zwany inaczej olejem wątłuszowym. To tłuszcz w ciekłej postaci, który otrzymuje się z wątroby dorsza atlantyckiego, a także innych ryb z rodziny dorszowatych. W praktyce mianem tranu określa się również ciekłe tłuszcze pozyskiwane z innych gatunków ryb, takich jak wieloryby czy rekiny. Dlaczego ten olej jest tak zdrowy? Otóż jego prozdrowotne wynikają z jego składu chemicznego. Zawiera on:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • estry kwasów tłuszczowych nasyconych,
  • witaminę A, E, D,
  • jod, selen, brom
  • składniki o właściwościach antybiotycznych.
onet.pl

onet.pl

Warto zauważyć, że popularność tranu zwiększyła się z chwilą odkrycia kwasów tłuszczowych omega-3, które nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej i są niezbędne w profilaktyce i leczeniu wielu chorób, a ludzki organizm ich niestety nie wytwarza. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym tran działa na wielu płaszczyznach w naszym organizmie:

  • wzmacnia odporność,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • poprawia kondycję oczu i skóry,
  • zapobieganie stanom zapalnym,
  • wpływa korzystnie na koncentrację,
  • zmniejsza nadpobudliwość psychoruchową.

Tran nie jest jedynie środkiem zapobiegającym chorobom, ale także specyficznym lekiem na wiele dolegliwości. Stosowany jest między innymi w leczeniu krzywicy oraz awitaminozy związanej z witaminami A i D. Wzmacnia  zęby, a w okresie jesiennych słot poprawia odporność na choroby bakteryjne i wirusowe. Dzięki swojemu składowi stanowi podstawę do tworzenia się w organizmie hormonów przeciwzapalnych, poprawiających działanie układu odpornościowego człowieka, a ze względu na zawartość kwasów omega-3, wykorzystywany jest w profilaktyce chorób krążenia oraz w walce z nadwagą.