Jak składniki pokarmów wpływają na organizm człowieka? cz. II

To co jemy ma wpływ także na reakcje hormonalne organizmu człowieka i z tego względu należy traktować jedzenie nie tylko jako źródło energii i substancji odżywczych, ale również jako swoisty system kontroli hormonów. Przykładem może być np. stymulacja działania insuliny, ponieważ jeśli spożywamy węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak białe pieczywo lub makaron, stymulujemy wydzielanie insuliny przez trzustkę. Inny hormon, który idzie w parze z insuliną, glukagon, jest natomiast stymulowany przez białka. Zatem zachowanie równowagi między tymi hormonami jest determinowane stosunkiem białek do węglowodanów w posiłku. Jeśli na obiad zjemy makaron, czyli dostarczymy organizmowi dużą dawkę węglowodanów, w czasie około trzech godzin po posiłku ogarnie nas senność, ponieważ wyprodukowana w wyniku spożycia makaronu duża ilość insuliny obniża poziom cukru we krwi, pozbawiając nasz mózg źródła energii z pożywienia. W rezultacie, złe proporcje węglowodanów i białek w posiłkach prowadzą do wzrostu apetytu na słodycze i ciągłego uczucia głodu, które pojawia się średnio co dwie do trzech godzin. W następstwie tego nadmiar węglowodanów zostaje przetworzony na tłuszcz, a to prosta droga do nadwagi, a nawet otyłości.

dobrebadanie.pl

dobrebadanie.pl

Jedzenie ma też ogromny wpływ na naszą osobowość, nastrój, charakter czy nawet inteligencję. Spożywając nadmiar kwaśnych i niekorzystnych substancji jak alkohol, kawa czy papierosy, sztywnieją mięśnie i stawy, oddech staje się kwaśny, a człowiek ma złe nastawienie do otoczenia. Jedzenie wpływając na osobowość i zachowanie człowieka, a w skrajnych przypadkach może stać się nałogiem, wokół którego koncentruje się całe życie człowieka. Powinniśmy też mieć na uwadze, że jedzenie może również stymulować poziom agresji człowieka. Może się tak stać jeśli spożywa się dużą ilość czerwonego mięsa czy fast foodów, ponieważ substancje z mięsa rozpoczynają cykl przemian biochemicznych w mózgu, które prowadzą do wytworzenia testosteronu, który z kolei ma związek z agresją. Jeszcze bardziej niebezpieczne niż nadmiar mięsa czerwonego w diecie jest jedzenie pożywienia z tzw. fast foodów. Spożywanie tego typu jedzenia może prowadzić do wystąpienia nerwowości i otępienia, a także agresji. Zawarte w „śmieciowym” jedzeniu konserwanty, barwniki i inne dodatki do żywności prowadzą do wzrostu agresji i nadpobudliwości u dzieci.