Owoce noni – zdrowe i egzotyczne

Owoce noni zwane też morwą indyjską, nono, kura albo ach używane są w medycynie ludowej oraz jako przyprawa wysp Pacyfiku oraz w południowo-wschodniej Azji. Krzew rośliny osiąga dojrzałość po półtora roku i wydaje 4 do 8 kg owoców miesięcznie. Dojrzały owoc pozna się po jasnożółtym kolorze. Noni cenione są za właściwości spowalniające procesy straszenia czy powodujące przyrost sił witalnych, ale to nie wszystkie właściwości tych owoców Najczęściej występuje pod postacią soku, ale coraz częściej w formie kapsułek.

źródło: es.wikipedia.org

źródło: es.wikipedia.org

Napoje z morwy indyjskiej zawierają antyoksydanty, czyli substancje zwalczające wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz stan skóry. Dzięki nim można jednak także polepszyć kondycję psychiczną. Poprawiają nie tylko witalność lecz także są pomocne w walce z depresją, stanami lękowymi.

Oprócz tego wpływają na układ trawienny i niwelują dolegliwości żołądkowe, a także otyłość i nadwagę. Dodatkowo stosuje się je przy cukrzycy, nadciśnieniu oraz raku (wzmacnia system immunologiczny), a do tego wspierają prace serca i układu krwionośnego. Owoce noni wspomagają też system odpornościowy i pomagają przy wyeliminowaniu częstych oraz trudnych infekcji. Sok działa przeciwbólowo i antybakteryjnie, stosuje się go w przypadku alergii. Specyfiki z owoców noni nie należą jednak do najtańszych. Za butelkę soku o pojemności 1 litra zapłaci się bowiem nawet 150 zł. Tańsze oferty sprzedaży można jednak znaleźć na stronie Okazje.info.